M E E R B A K M I N D E R B A K A N D E R S B A K

Het zijn grote psychologen die de waarheid kunnen voorspellen en ze zijn zeldzaam als witte merels.

Maar dit is wat we met z’n allen verlangen van deze beroepsmensen binnen justitie. Alle gedetineerden door dezelfde molen van het gerecht, dat dan zogezegd de wijsheid in pacht heeft, dixit Gwendolien Rutten. Niet meer een goed geoliede administratieve machine (PSD), en ja die af en toe eens een steek laten vallen, omdat exact voorspellen van teveel factoren afhankelijk is.  Maar een  r e c h t e r , die dixit Rutten, onafhankelijk kan oordelen.  Welk is mijn garantie van die onafhankelijkheid, van die mens die ook maar rechter is, en het juiste oordeel zal vellen. Het huidige SURB (straf uitvoeringsrechtbank) laat zelfs geen beroepsprocedure mogelijk (tweede mening)en iedere procedure wordt door dezelfde persoon (rechter) beoordeelt, en wat als deze u niet afkan ? Ja Mevr. Rutten, het bestaat, ook hier, in uw mooie ivoren toren.  Hoe fair is dergelijke vorm van behandeling…natuurlijk is het beter tien man te lang in de cel, dan één te vroeg buiten.  Maar het systeem zoals nu klopt helemaal niet, want er wordt zo wie zo helemaal niets gedaan, met de gevangene tijdens zijn verblijf, minstens niets fundamenteels, ja bezigheidstherapie.. bijna zo als in een oud man huis, een schande.  De gedetineerde komt slechter buiten dan hij binnenging, daar hij volledig op zichzelf wordt aangewezen. Hoelang en hoeveel hij ook zijn tijd er doorbrengt. De wijze zoals heden ten dage, is totaal onvoldoende, om terug een goed mens te maken, zelfs al doe je voor jezelf zware inspanningen. Rond geen enkele instelling als de gevangenis worden zoveel studies gemaakt, geen enkele instelling als de gevangenis laat zoveel studies naast zich neerliggen.

Advertisements