BEDANKT VOOR DIE BLOEMEN

Maarten, een frêle penitentiair ambtenaar, P A zoals men schrijft, en soms vertaalt in penitentiair ambetanterik. Maar niets is minder waar. Maarten is niet alleen freel, maar vooral zoals wij in West-Vlaanderen zeggen, fraai. Een mens die weet wat het woord ‘bejegenen’ echt wil zeggen.  Deze week toen ik binnenkwam was hij van dienst, en zoals altijd met hem verliep alles vlot, correct en vriendelijk. Ik bedankte hem. Niet nodig was zijn reactie, ‘t is mijn werk. Zomaar spontaan rolde het er uit. Ja en neen, ja het maakt deel uit van zijn werk, maar die bedankt was niet voor het werk, maar wel voor de wijze waarop.Dus ja dan ben ik overtuigd dat de bloemen erbij horen. Weet je hetzelfde kan je terug vinden in het verkeer. Je weet wel, iemand voor laten, iemand laten, jij van links over steken, terwijl er een lange file na hem staat te wachten, en jij ook in een ganse rij staat, je laat hem door, en jij verliest niets. De meeste mensen zien dat niet, als ze maar één auto dichter staan. En dan heb je die persoon die je doorliet, die je een bedankje toeknikt. Zo deugddoend voor beiden. Maar er zijn er ook zovelen die je lompweg vergeten. Dat juist nu is een voorbeeld van de wereld verbeteren. Beginnen met jezelf met kleine dingen.  En daarin speelt ‘bedankt’ een grote rol. Bedankt Maarten, bedankt Barbara, en bedankt allen die men terug zoveel geholpen hebben. Die bedankt is niet alleen welgemeend, maar vooral ook passend, omdat jullie het waard zijn. Z.C Rosie (zorgcentrum Rosie) 01 Maart 18

Advertisements