Wat is er nu echt ‘erg’ in ‘den bak’? 

Het slechte eten, het niet kunnen douchen, ja, de TV stond er bol van de laatste tijd. Dit was de rode draad bij de stakingen. Maar dat is niet de kern van de zaak.
Toen ik jong was, waren er geen douches, we konden ons wassen aan de lavabo.. en we aten ook wat de pot schafte. Veel eenvoudiger dan wat de huidige TV – kookprogramma’s presenteren. En toch zijn we groot en gezond en oud geworden..  Wat is er dan zo erg ? Maar echt erg ? En het ergste van al is dat 95 % van de gedetineerden dit zelfs niet snappen… en lopen een hoop frustraties op zonder zich bewust te zijn.. wat dan weer de rust, maar vooral ook de dynamische veiligheid in het gedrang brengt.

Wat is er erg :

1. dat je over niets zelf kunt beslissen, wanneer, wat je eet, wanneer je iets wil doen, zelfs over je toiletpapier beslis je niet zelf.

2. Er is geen enkele normale communicatie. Je vraagt iets, maar nooit of zeer laat komt er enige reactie.

3. Niemand zijn capaciteiten worden nuttig gebruikt. Je mogelijks positieve inbrengVis totaal ongewenst.

De gevangenis is, zoals men dat in de sociale psychologie zo mooi benoemd, een groepsgebeuren, welnu, een groep die op dergelijke wijze wordt aangestuurd is gedoemd tot conflicten ( zware soms ) . En weet je wat er juist zo schandalig is ? Deze leiding bestaat juist uit professionele psychologen, sociaal werkers.. Mensen van wie men veel zouden verwachten.. We hebben te weinig middelen is het antwoord. Leugens, er zijn zoveel middelen in jezelf, als je zelf wenst. Het gaat over wat je wil bereiken, en hoe je jezelf, en je collega’s motiveert. Erg is het dat niemand binnen of buiten de muren beseft hoe erg het is.