Justitie failliet 

We hadden er allemaal de mond van vol de laatste weken.. Er loopt iets grondig fout in onze gevangenissen. Er zit de ‘mot ‘ in, het is uitgekankerd, ik weet niet welke namen allemaal, maar in ieder geval .. het is vreselijk… een bijna ongeneeslijke ziekte. Iedereen zaagt en klaagt, en de minister geeft maar één antwoord: we moeten besparen om het budget in evenwicht te houden.
Even wat cijfers mr. K. Geens :

België heeft 105 gevangenen op 100.000 inwoners, de Scandinavische landen 60 op 100.000. 
België geeft 0,7 % van zijn totaal jaarlijks algemeen budget ( over alle regeringen ) uit aan justitie, het Europees gemiddelde is 2,2 % ( 3 x zoveel ). België heeft 62 % recidive ( herval ). Scandinavische landen minder dan de helft, Texas in de USA minder dan 12 %. 

Een betere aanpak door meer te investeren zou geld opbrengen. Men kan het aantal gevangenen met 4.000 per jaar ( gemiddeld ) verminderen. Alleen al de directe kostvermindering is 200 miljoen Euro. Zonder de maatschappelijke kost die wegvalt ( materiële schade, veiligheid…) Welnu, kunnen we onze mensen echt niet overtuigen om eerst te investeren in justitie ( detentiebeleid ), waar iedereen beter van wordt ?