Dode in Gentse gevangenis deze ochtend 

Alleen het systeem is verantwoordelijk.

Net als eerder deze week in Lantin, viel er deze ochtend een dode in de Gentse gevangenis. Alhoewel het officieel om een natuurlijke dood gaat, getuigen buren dat meer dan anderhalf uur hulp geroepen werd. Niemand daagde op. Onze vader/vriend (+ 60 jaar oud) klaagt al weken over het gebrek aan zorg binnen de muren. Hijzelf heeft door stress, een levensgevaarlijke hoge bloeddruk ‘190-220’. De medische, noch de directieve staf besteden aandacht aan zijn probleem. Dit ondanks de 10-tallen verwittigingen. Dit probleem draait niet rond de hotelfunctie van het gevangeniswezen, ‘de luxe’ die er volgens hen teveel is. Echter wel het grote gebrek aan uitvoering van de basiswet 2005 en het decreet 2013, zorg en nog eens zorg, de echte invoering van een zorgoplossingstraject. Ook alle nieuwe Koen-Geens-plannen zijn een misser. Ondertussen vallen er doden en de verantwoordelijken ontlopen hun verantwoordelijkheid. Onze vader/ vriend durft niet meer te spreken, uit schrik voor represailles. Tuchtstraffen staan hem nu te wachten, daarom verzoekt hij ons dit niet te publiceren. Wij konden, omwille van de zorg voor hem, het niet nalaten dit kenbaar te maken op onze verantwoordelijkheid.