Vluchtelingen, daklozen, ouderen, mindervaliden, gedetineerden…

We kunnen er niet meer naast kijken. Het wordt ons langs alle kanten door de strot geduwd. Nieuwsberichten, duidingprogramma’s, kranten, sociale media,…. Ze staan er barstensvol van. “Het is een schande wat er gebeurt met de (politieke) vluchtelingen.” Inderdaad, dat klopt, het is mensonwaardig. Waarom wil ik er dan over praten? Wat kunnen we nog positief toevoegen aan de discussie?

Op gevaar af van door te gaan als asociaal, wil ik heel even de schijnwerpers veranderen van richting en richten op een andere categorie van Belgen: daklozen (ca. 25 000), gedetineerden (ca. 15 000), de mindervaliden, ouderen en zieken. Polariseren, zouden sommigen dit noemen maar we stellen ons toch vragen wanneer een regering plots allerlei centen kan vinden om tienduizenden mensen te onderhouden, maar niet het geld heeft om mensen te geven waar ze volgens de Belgische wetten recht op hebben. Als een burger de wetten overtreedt wordt hij bestraft ( hoe klein ook de overtreding) maar een politiek establishment dat de wetten niet naleeft, gaat vrijuit.

Heel veel hangt ook af van de wijze waarop alles in beeld wordt gebracht. Het meisje dat in Boedapest bijna de trein niet opkon terwijl haar papa verwoede pogingen doet om haar de trein in te trekken, het jongetje dat levenloos aanspoelt aan de kust van de Middellandse Zee,… De media speelt enorm op de emoties.

Wat als de media aandacht zou geven aan mindervaliden die door het systeem te weinig middelen krijgen voor een goede zorg. Hetzelfde geldt voor ouderen, daklozen, gedetineerden,… Ook deze situaties zouden zeer emotioneel in beeld kunnen gebracht worden. Misschien zal men dan de massa gedetineerden en daklozen anders bekijken. Helaas zijn deze wantoestanden niet “hot” genoeg om media-aandacht te krijgen.

Heb jij voorstellen, ideeën, commentaar? Schrijf ons gerust!