Hotel Prison

Criminologen, psychologen, sociaal assistenten (met ervaring), licentiaat rechten,. Dit zijn de ronkende titels die men nodig heeft om een “Hotel Prison” te runnen. De Hilton, de Hyatt, Mercure en noem maar op, allemaal hebben ze een hotelmanager aan het hoofd staan. In Hotel Prison vraagt men echter andere kwaliteiten maar ik vraag mij af wat het nut is van die kwaliteiten. Mijn eerder gelanceerd voorstel leek me veel beter passend, met name dat iedere gevangenis zou moeten geleid worden door een CEO, die manager van opleiding is, met ernaast een criminoloog, een psychiater, psychologen, sociaal-assistenten, etc. die verantwoordelijk zijn voor het zorgend gedeelte van de gevangenen. De manager streeft naar een perfecte organisatie (administratie, boekhouding, griffie, beveiliging en diensten). De criminoloog is verantwoordelijk voor de “normaliseringprincipes “, de fysieke en geestelijke gezondheid en de re-integratie van de gedetineerde. De psychiaters, psychologen, sociaal-assistenten en therapeuten maken ruimte en tijd voor de geestelijke gezondheid. Iedere huidige gevangenis wordt geleid door 5 à 10 directieleden die eigenlijk als een college samenwerken maar toch elk hun eigen ideeën hebben over wat het beste is voor het geheel.

Ik ken geen enkel bedrijf dat meer dan één CEO of baas heeft. Anders draaien de zaken algauw vierkant.

Marnic, RG Gent