Nieuwe Wandeling, gewogen en …..

Nieuwe Wandeling, gewogen en …..

Na een paar dagen in de Nieuwe Wandeling in Gent noteer ik mijn eerste indrukken. Ik weet dat dit veel te vroeg is voor een eerste beoordeling maar de tendens is gezet, voor mij een heel belangrijk moment. Zelfs op amper enkele dagen is er voor mij een hele andere wereld open gegaan, een wereld ook van begrip. Ik was tot op heden altijd alleen geweest op de cel. Het contact met andere gedetineerden verliep altijd op momenten dat men zich anders gedroeg,op weg naar bezoek, sociale momenten enz. Kortom niet de gedetineerde zoals hij meestal is op zijn cel. Ofwel had ik het ongeluk maar mijn collega’s stonden totaal negatief tegenover alles. Niets was goed. Het personeel, het eten, de advocaat, de wandeling, de douche, kortom alles. Frustratie op en top.

Erger was het onbegrensde van hun zijn, geen enkele orde, tv om de tien minuten verzetten, eten buiten de normale uren en continu slapen overdag zodat ze ‘s nachts niet meer kunnen slapen, hun gewoontes verder zetten zoals stelen van de collega’s, reclameren op alles en drugs gebruiken. Moet er nog zand zijn? Nu zie ik ook een gans andere wereld opengaan bij het personeel. De orde handhaven is geen eenvoudige opdracht en toch heb ik de indruk dat dit vrij goed lukt en vooral, professioneel.

Wat me verder ook positief stemde was een zekere volwassenheid die uitging van alle diensten en het personeel. Als je in Beveren een probleempje had werd uw vraag 10 keer verlegd voor er een oplossing kwam. Had ik nu geluk of niet maar hier in Gent volgde telkens een kordate en snelle oplossing. Ik ga nu niet beweren dat de mensen in Beveren niet goed bedoeld bezig waren maar je voelde zo de angst om te misdoen tegenover hoger geplaatsten en dit werkte verlammend.

In Gent voel je duidelijk “de regels zijn de regels” en iedereen wordt hetzelfde behandeld, wat een veel grotere zekerheid geeft. Er is geen verlammend effect maar een geest van routine, gebaseerd op jarenlange ervaring. Is er dan niets negatiefs?? Als je het mij vraagt in verband met Gent,..nee, momenteel gaat alles volgens afspraak. Als je het hebt over het “systeem” dan is er wat anders maar hiervoor moet men terug tot de top, De FOD Justitie en uiteindelijk de minister van Justitie.

Marnic De Munck