Gevangenis afgeschaft

Ongelooflijk maar waar! In België is het voortaan niet meer toegelaten het woord gevangenis, gevangene en alle afleidingen ervan te gebruiken. Voortaan zijn gevangenen “gedetineerden” en gevangenissen zijn “detentiehuizen” Ook “bewakers” is afgeschaft, dit zijn nu “penitentiaire beambten”. Dit zijn dus personen die toezien in een detentiehuis op gedetineerden als ze hun “penitentie” doen. Je zou bijna gaan denken dat alles anders is nu, dat het nu gaat gebeuren en dat hiermee alles opgelost is. Niets is minder waar. Het is oude wijn in nieuwe zakken, men tapt verder uit hetzelfde vaatje.

Het gevang (vroeger “den bak”) en een gevangene, dat is zo bestiaal. Een wild dier zal men vangen, opsluiten en opeten. Iemand zijn vrijheid ontnemen is gevangen nemen maar in de huidige tijd neemt men niemand gevangen, Men doet hem een “penitentie” voorstel, een mooi woord voor een lelijk ding. Je bent niet langer gevangen want je bent vrij rond te wandelen (in je hoofd). Mocht deze maatregel die nu al een tijdje in voege is ook maar enig soelaas bieden,.. Proficiat dan maar ik vrees het ergste. Nog erger is het dat hooggeleerden misschien denken dat het hierdoor anders is. Positief kan men stellen dat het soms hilarische taferelen oproept.

“Waar verblijf jij ?”                                                                                                                                           “In het PIB, en jij?”
“In het varken :)”
“Oei wat is dat?
“Dat is het PIG, Penitentiaire Instelling Gent”

‘T is maar hoe je het bekijkt…