HOE ERVAAR IK HET SYSTEEM 7/7 Verlengd penitentiair verlof ‘HOOP DOET LEVEN’

Om de druk  van overbevolking wat af te nemen in onze B-gevangenissen heeft justitie beslist een nieuw systeem in te voeren. Niet om pedagogische redenen, maar puur cijfermatig. Gedetineerden die voldoen aan bepaalde voorwaarden , krijgen de kans om in verlengd penitentiair verlof te gaan, met name zeven dagen binnen, en zeven dagen buiten. Ik ben ook in die voorwaarden, en geniet ondertussen al bijna 5 maand van dit systeem. Nu wat is genieten. Als je het woord zo op zichzelf bekijkt, heb je een schaal van ‘het je laten welgevallen tot hedonisme in de pejoratieve zin !’

Laat me even proberen te omschrijven, wat dit met me doet. Allereerst, de week buiten geeft me enorm veel zuurstof, ik had dit op dat moment enorm nodig. Na bijna vier jaar ‘onzinnig’ vast te zitten, verdroeg ik absoluut het systeem niet langer. Niet dat ik er me ooit mee verzoende, maar de laatste maanden was het gewoon ondragelijk geworden. Dus ja voor mij was dit een welgekomen alternatief, eigenlijk wel een redding, ik ben er zeker van het niet te hebben overleefd, zo niet.

Heel belangrijk, waardoor het zo helend werkt, eindelijk krijg ik de kans om één week mijn eigenwaarde terug te vinden. Terug normaal te doen, en me in te zetten voor de maatschappij, zoals ik altijd deed.. Ik was terug ‘ernstig bezig’, iets wat ieder weldenkend mens nodig heeft om verder te leven.  Nu er is ook wel een gevolg, dat niet te onderschatten is, met name de confrontatie met de prikkels, realiteit, van het echte leven,en de week erop terug met een fake-leven. Namelijk als je buiten bent, regel je je leven volledig vrij en naar eigen inzicht, neem je ook volle verantwoordelijkheid, en dan de week nadien valt alles terug weg, en wordt alles opnieuw, tot in het kleinste detail voor je geregeld. Effen echt aanpassen, en nogmaals het bewijs van hoe stom alles werkt binnen de muren. Er zijn best wel, heel wat gedetineerden die veel meer verantwoordelijkheid kunnen nemen binnen de muren, maar het systeem laat dit niet toe. Het is als eenheidsworst, en van differentiatie, werken individueel, heeft men daar nog niet gehoord.  Dus ja een mens past zich vlug aan, en de dag dat je binnenkomt begin je gewoon te dagdromen van de week nadien.

Volgens mij een goed systeem, dat voor bepaalde mensen (als je je pappenheimers goed zou kennen) reeds toepasbaar is, van in den beginne, en waardoor je veel ontwrichting zou voorkomen. Maar dan dien je zulke maatregelen doen ingang vinden omwille van een echte beleidsvisie, en niet om vlug  de vakbonden tevreden te stellen, en de cijfers naar beneden te drukken. Fake maatregelen noem ik dat. Er zit veel goed nieuws in, maar het moet beter, en structureler… Ik blijf er nog altijd bij, straffen moet, en er zou nog veel meer dienen gestraft, (voor iedereen..ook diegenen met een dure advocaat)maar de strafuitvoering, moet helemaal anders. Er is maar één goede oplossing, en dat is een zinvol zorgtraject

Mevr.Van Cauter van open VLD,  heeft een aantal objecties gemaakt tegen het systeem, en wil het afschaffen. Nu dat open VLD al langer gekend is voor langer zinloos straffen, is al langer gekend, wie heeft trouwens de beste advocaten, ja de rijken. Sorry hoor maar dit moest ik even kwijt, gewoon omdat ik de bewijzen heb dat het zo werkt.

Mevr.Van Cauter denkt dat als 94% van de gedetineerden die dit systeem succesvol afwerken, dit geen succes is… Min. Geens vervolmaak uw systeem, je deed uiteindelijk een goede stap, en dit zeg ik niet uit eigen naam alleen. Mischien kan Mevr. Van Cauter eens in eigen boezem kijken, en zich een aantal persoonlijke vragen stellen

Advertisements