Het Ros Beiaard en het koekoeksei

Eén schakel in de ketting. Als die ontbreekt, is er wat los.

Groot, mager, behaarde bosaap, elektrische ontladingen, hersenspinsels, Latijn,.. Hij heeft het allemaal. 35 jaar, Justin, manager, vol energie. Reeds 25 jaar opgesloten. Vanaf zijn 10de levensjaar. “Ongelooflijk! Echt waar, dat is niet mogelijk, je bent zot zeker?!!” Dit zijn de reacties die hij krijgt. Normale reacties op zijn verhaal. Wie is er normaal? Waarschijnlijk van het Ros Beiaard gevallen en blijven botsen. Is het mogelijk? Ja, het is mogelijk. 25 jaar lang. Eerst in jeugdinstellingen en dan in de gevangenis. Dit is het lot van vele Vlaamse gedetineerden. Bescherming tegen zichzelf en voor de maatschappij. Overgelaten aan hun lot wegens budgettaire beperkingen. Stil gehouden met medicatie. Soms denk je dat je met een groot intellectueel te praten, een filosoof, waarbij mijn kennis slechts klein bier is… En dan plots die centrale pressing, totale destructie van elke eervolle redenering. De genialiteit op de grens van..  Zijn lijdensweg van ‘t Saske Dendermonde naar Straatsburg. Psychiatrisch patiënten belanden al te vaak foutief in de gevangenis. Ondanks de vele goede bedoelingen heeft onze maatschappij nog veel goed te maken. Stel dat elke Belg zou geloven in een betere wereld en dit ook daadwerkelijk stap voor stap zou mee helpen realiseren, en iedere maand bv. 10€ zou afstaan en dit 10 jaar lang. Dan is er 11 miljard € beschikbaar om alle problemen binnen justitie op te lossen… Doe je mee, of ga je ermee akkoord dat mensen echt onmenselijk moeten leven, zonder zicht op een toekomst…