PIB Beveren – PIG Gent 0-3

Gevangenis Gent doet het beter dan de Buffalo’s

Terwijl de regerende voetbalkampioen slechts één punt kon halen in hun eerste competiewedstrijd tegen Westerlo, gaat het heel wat beter in de Nieuwe Wandeling. De stand tussen de nieuwste (Beveren ) en de oudste gevangenis (Gent) is voor mij 0-3 in het voordeel van Gent. Je hebt hier in Gent niet dat superluxe gevoel op materieel vlak maar ondanks het “leeftijdsverschil” van 150 jaar, wist Gent zich goed zo goed mogelijk aan te passen aan de moderne noden. Het is dus niet nieuw maar er is ook niks tekort. Alles is zeer proper en hygiënisch onderhouden en alle noodzakelijke comfort is aanwezig. Voor sommige dingen dient men zijn cel te verlaten (voor telefoon en douche) maar ik vind dit eerder positief.

Het enorme voordeel van Gent is dat ze je behandelen zoals je bent, mens onder de mensen, met respect. Als je zelf respectloos bent, zal je passend behandeld worden, als je zelf correct bent wordt je ook correct behandeld, zoals het moet. De regels worden voor iedereen op dezelfde manier toegepast en dat schept zekerheid. Je zal je afvragen: Marnic, kun je eigenlijk na een halve maand al een oordeel vellen?

Het antwoord is: zeker niet definitief maar de tendens is gezet. Onmiddellijk voel je de sfeer van een volwassen organisatie die vooruit wil, die positief is ingesteld en die iedereen taxeert op zijn effectieve waarde. Wat mij telkens opnieuw verrast is de snelheid waarmee men hier oplossingsgericht de problemen aanpakt. In Beveren kan men van een probleem nog een extra probleem maken. Een slecht bestuur en communicatiegebrek aan de top zijn de oorzaak van een stotterende organisatie, met heel veel frustratie tot gevolg, zowel bij gedetineerden als bij personeel.

Voor mij althans een geslaagde overstap, in een later artikel kom ik hier zeker op terug.

Groeten van op “de Gentse Feesten”

De Redactie