Breek de muren om je heen

In gevangenisschap kan je ook gelukkig zijn. Het is een kwestie van bepaalde muren om je heen af te breken, vooral in je gedachten. Alles hangt af van wat je onder geluk verstaat. Hoe meer je hebt, hoe minder gelukkig je kan zijn, maar ook omgekeerd. Dat is de ware opdracht voor een gevangene. In de gevangenis moet je leren omgaan met weinig tot niets: weinig ruimte, weinig materiële zaken en bovenal: geen vrijheid. Aan de ene kant lijkt dit een enorm beperking maar anderzijds kan je dit ook zien als een verrijking. Je kan er leren mee leven dat je weinig hebt door de knop in je hoofd om te draaien dat nét ‘het niets hebben’, kan uitgroeien tot een groot geluk. “Travel light”. Wat wil zeggen met bijna niets tot helemaal niets door het leven gaan, is een mantra van een aantal verlichte geesten uit de geschiedenis. Weinig tot niets hebben, wil ook zeggen dat je je weinig zorgen moet of kan maken over vanalles. Een grote opluchting als je het vergelijkt met de vele zorgen die mensen met veel kinderen, eigendommen en spullen met zich mee dragen. Je doet alles in je dromen en die zijn onbegrensd. Je kan alles dromen wat je wilt en of die nu uitkomen of niet, het is een eindeloze vrijheid die je daar in kan vinden.

De redactie